Om sällskapet
Sällskapet Nous är en vänkrets vars centrum är den kristna mystiken. Vår spiritualitet sammanför tre huvudsakliga traditioner (till vilket den enskilde även kan foga annat).
- Den tidiga kyrkans alexandrinsk / dionysiska tradition
- Den bysantinska hesychasmen
- Europeisk renässansmystik / tysk mystik
Utöver dessa traditioner anknyter sällskapet specifikt till det andliga arvet från de mystika vänkretsarna Flodbergskretsen resp. Bergmankretsen, båda huvudsakligen rotade i tysk mystik tradition.
Några teologer av alldeles särskild vikt för oss är: Clemens av Alexandria, Origenes, Makrina & Gregorios av Nyssa, Gregorios av Nazians, Efraim Syriern, Isak av Nineve, (Pseudo-) Dionysios Areopagiten, Maximos Bekännaren, Symeon den nye Teologen, Nikitas Stethatos, Nikiphoros munken, Gregorios av Sinai, Kallistos och Ignatios Xantopoulos, Dante Alighieri, Marguerite Porete, Mäster Eckhart, den anonyme författaren till Theologia Germanica / En ädel liten bok, den anonyme författaren till Molnet / Ickevetandets moln, Mechthild av Magdeburg, Jakob Böhme, Robert Kirk, Georg Gichtel, John Pordage, William Blake, den anonyme författaren till A watchful mind, Sergius Bulgakov, Hjalmar Ekström, Linnea Hofgren, Dag Hammarskjöld och Bengt Hoffman.
Poddarna Den fördolda världen respektive Hjärtats bön är sprungna ur Sällskapet Nous och dessa ger en god inblick i den mystika teologi som genomsyrar sällskapet.
Organisation
Sällskapet Nous organisation hämtar inspiration från flera håll. Inte minst Guds vänner-rörelsen, som verkade i Mäster Eckharts efterföljd. I närtid finner vi inspiration från Bergmankretsen och Flodbergskretsen, som var organiserade som just vänkretsar.
Att dela det mystika livet som vänkrets är vår målsättning, men för att detta skall vara möjligt på ett stabilt sätt har vi omgärdat vänkretsen med en formell organisation som gör det möjligt för människor att bekanta sig med oss och vår spiritualitet.
Enligt den tidiga kyrkans alexandrinsk / dionysiska tradition delar vi in vår mystagogik i tre pedagogiska steg:
1. Reningen / separationen – för de som söker medlemskap
2. Upplysningen – för medlemmar
3. Perfektionen / föreningen / gudomliggörelsen – för de som inträder i vänkretsen
De två första av de tre stegen hänger samman med den formella organisation som omgärdar vänkretsen. Vår pedagogik bygger på att man snarare än att lämna ett pedagogiskt steg för nästa snarare adderar stegen till varandra, tills man samfält känner alla tre.